Etiketter

, , , , , , , ,

Huvudet surrar. Hjärnan gör smått uppror. Runt hörnet kanske finns något oväntat. Temporärt obehagligt, överhängande. Vet du? Förmodligen inte.

Jag lyssnar just nu på Guns N Roses – Paradise city. Jag gillar låten, soundet. Fast det finns flera rocklåtar, som är några decennier gamla, som är sexistiska och så vidare. Som mestadels handlar om att haffa brudar.

”Take me down to the paradise city
Where the grass is green and the girls are pretty”

Dessa rader är ur Paradise City. I dagens läge hade de uppmärksammats explosionsartat på sociala medier. Även ”Money for nothin’ and chicks for free” som är ur Dire straits – Money for nothing. Ni kanske har ännu fler exempel på hur musiken, i detta fall 70/80-talsrock, ser nedsättande på kvinnor. Överdriver jag? Jag vet inte, men jag tycker att det ofta är ett tydligt budskap. Jag undrar om det skulle accepteras i dag – förmodligen inte. Nu menar jag inte bra rock som genre, utan även annan sorts musik under denna tidsepok.

Musik påverkar oss mer än vad vi tror, inte alltid frivilligt. I dagens läge, på sociala medier, dissekeras texter och annat betydligt mer – på gott och ont. Saker och ting publiceras inte lika lättvindigt, för man vill inte bli utsatt för hat. Med all rätt. Det är ett stort ansvar att ha en plattform på sociala medier, för folk angriper ofta folk för petitesser.